~

Grafikens Hus

Biblioteket 26.5–21.8 2011

Ur H.M. Konungens grafiksamling:

Arkitektur och en och annan trädgård

Byggnader och monument har i alla tider avbildats för sin skönhet, sin storhet eller för att de bara råkade stå där, i staden, på landsbygden eller bara i fantasin. Årets utställning ur H.M. Konungens grafiksamling på Stockholms slott lägger tonvikten på byggnader och deras omgivningar. Med en och annan människa som placerats i bilden mer som tillbehör, bakgrund eller utfyllnad. Från de klassiska svartvita gravyrerna till färggranna avbildningar av idylliska italienska palats, kungliga semestermål i evigt soldränkta, välskötta trädgårdar och landskap.

Klassiska koppargravyrer och stenlitografier från 17-. 18- och 1900-talen, teckningar, skisser och målningar på papper. Från Louis Jean Després arkitekturskisser och teckningar till Axel Fridell, Harald Sallberg och Olle Olsson Hagalund.


 


 

Urval av bilder ur samlingarna på Stockholm Slott

Sedan 2004 så har Grafikens Hus i Biblioteket visat grafik ur Kungens samlingar på Stockholms Slott. Tema och urval har bestämts och gjorts under senhösten och godkänts utav H.M.K. och vernissagen har hållits under maj månad eller tidigt i juni. Utställningarna har sedan visats under hela sommaren och har varit ett populärt och mycket uppskattat inslag i Grafikens Hus verksamhet.

Det är alltid lika spännande och kul att sätta ihop dessa utställningar. På Stockholms Slott, på Husgerådskammaren och i Bernadottebiblioteket finns unika och spännande blad som aldrig visats offentligt tidigare.

 

Bilder: Karl Haskel, Husgerådskammaren i december 2010.